Καθ. Χαράλαμπος Γκότσης
  • Αρχικη
  • Βιογραφικο
  • Αρθρογραφια
  • Συνεντευξεις
    • Τηλεοπτικές
    • Ραδιοφωνικές
    • Ιντερνετικές
    • Εφημερίδες | Περιοδικά
  • Ομιλιες
  • Blog
  • Βιβλια
  • Επικοινωνια

Οι καταθέσεις, ο Άδωνις και ο... Ζολώτας

9/25/2014

0 Comments

 
Picture
Είχαμε πιστέψει, στα χρόνια της κρίσης, ότι τα είχαμε δει όλα σε αυτόν τον τόπο. Αμ δε!
Οι πολιτικοί μας φροντίζουν διαρκώς να μας εκπλήσσουν. Χωρίς καμία διάθεση να εμπλακώ στις μικροκομματικές διαφορές, τις αψιμαχίες και γενικά τις κοκορομαχίες των τελευταίων ημερών, προέκυψε ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι είναι υπερβολικά σοβαρό για να το αφήσει κανείς ασχολίαστο. Πρόκειται βέβαια για τις καταθέσεις μας, που...κινδυνεύουν αν σταματήσει να μας κυβερνάει η παρούσα κυβέρνηση. Μετά από μένα το χάος, λοιπόν!
Ας δούμε όμως τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις της κρίσης για την ...προστασία των καταθέσεων:
-Αφού με την απερισκεψία τους καταχρέωσαν τη χώρα και την οδήγησαν στη de facto χρεοκοπία, μετά μάθαμε ότι είμαστε όλοι διεφθαρμένοι, δηλ. φταίγαμε εμείς με την καταναλωτική μας μανία που το δημόσιο έφτασε να χρωστάει 300 δις Ευρώ. Το ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών αλλά και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα ήταν χαμηλός, κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, το αποκρύπτουν έντεχνα.
-Στη συνέχεια κάθε μήνα μαθαίναμε ότι χρεοκοπούμε για να περνάνε πιο εύκολα επώδυνα μέτρα από τη βουλή και εμείς να τα δεχόμαστε. Ο φόβος των πολιτών για την απώλεια των καταθέσεών τους, τον κόπο τους, τις οικονομίες τους, τα χρήματα για τις σπουδές των παιδιών τους, στο έπακρο. Έτσι 70 ολόκληρα δις έφυγαν από τις τράπεζες, για να τις γονατίσουν. Μέσα στα χρήματα των νοικοκυραίων που βγήκαν έξω και εκείνα των κερδοσκόπων και αυτά που ήσαν αφορολόγητα και ουδέποτε ελέχθησαν. Η Τράπεζα της Ελλάδος, αποκλειστικός προστάτης των καταθέσεων, σε όλο αυτό το σκηνικό παρέμενε απλός θεατής.
-Μετά ήρθαν οι κατασχέσεις. Για 3 ή 5000 Ευρώ οφειλές προς το δημόσιο, άρχισαν οι κατασχέσεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αποτέλεσμα; Πολλοί να πάρουν ότι χρήματα είχαν στις τράπεζες στο σπίτι τους και άλλοι να σταματήσουν να συναλλάσσονται μέσω τραπέζης. Η Τράπεζα της Ελλάδος απαθής.
-Τη χαριστική βολή ήρθε να τη δώσει η δήλωση του πρωθυπουργού στο εντευκτήριο της βουλής, ότι αν χάσει τις εκλογές θα φύγουν οι καταθέσεις, για να πάρει τη θέση του ο Άδωνις σε διατεταγμένη υπηρεσία. Τέτοια απερισκεψία από υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες δεν έχει προηγούμενο!
-Ας γνωρίζουν λοιπόν οι πολιτικοί μας, ότι οι εισροή και παραμονή των καταθέσεων στις τράπεζες είναι θέμα εμπυστοσύνης. Αυτή πρέπει να την φυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού. Γιατί, κύριοι μας βλέπει και ο Ζολώτας, πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις τράπεζες μετά τον πόλεμο. Ας μην φτάνουμε λοιπόν σε ακραίες συμπεριφορές.

0 Comments

Δήλωσή μου στο ΒΗΜΑ FM 99,5 στον Β. Αδαμόπουλο & στον Σ. Ξενάκη πριν από λίγο για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

9/14/2014

0 Comments

 
PictureΔΕΘ
Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει μια διαφορετική θεωρητική προσέγγιση από το υπάρχον.
Στηρίζεται στην ενίσχυση της ζήτησης ως μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Προυπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του είναι πρώτον, ότι η χώρα θα είναι σε θέση να ασκήσει αυτόνομη οικονομική πολιτική και δεύτερον, η χρηματοδότηση να μη γίνει μέσω πρωτογενών ελλειμμάτων, κάτι που θα μας έβγαζε εκτός στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Συνεπώς οι πόροι για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τις υπάρχουσες δυνατότητες με αναδιανομή των δαπανών αλλά και των βαρών, τα ευρωπαικά ταμεία, όπως επίσης και από τον περιορισμό όλων των σκιωδών δραστηριοτήτων που είναι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, οι τριγωνικές ενδοομιλικές συναλλαγές, τα πλαστά τιμολόγια, οι εξωχώριες εταιρείες, η διακίνηση λαθραίων εμπορευμάτων, ο έλεγχος των λιστών που περιέχουν μαύρο χρήμα κλπ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτον να υπάρχει πολιτική βούληση να συγκρουσθεί η κυβέρνηση με τα συμφέροντα και δεύτερον να οργανώσει τους αναγκαίους μηχανισμούς για την καταστολή.
Και τα δύο φαίνεται ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν τα διαθέτει.
Αυτό προκύπτει, όχι μόνο από το γεγονός ´οτι το πάρτυ καλά κρατεί, αλλά και από δηλώσεις στελεχών της ίδιας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ´οπως του κ. Σούρλα (Γ.Γ. Διαφάνειας) και του καθηγητή κ. Γιαννίτση (τ. Προέδρου των ΕΛΠΕ). 
Ας ελπίσουμε, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα το τολμήσει.
Ένα όμως είναι βέβαιο, ότι αυτή η οικονομική πολιτική που ασκείται, αν συνεχισθεί, θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα αλλά και ζημιές στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας.
Θεωρώ, ότι ο ελληνικός λαός μετά από τόσες θυσίες που ´εχει κάνει, δικαιούται να ελπίζει σε κάτι καλύτερο για το μέλλον το δικό του αλλά και των παιδιών του, που βλέπει σήμερα να μεταναστεύουν.

0 Comments

H ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στη ΔΕΘ

9/6/2014

0 Comments

 
Διάβασα πολύ προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας στη ΔΕΘ.  Η σημαντικότερη παράγραφος, κατά την άποψή μου, είναι εκείνη που αναφέρεται στο χρέος της χώρας. Αναφέρθηκε στην έκδοση ενός πιστοποιητικού βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στις δυνατότητες αντιμετώπισής του. Στην τοποθέτησή του διακρίνω μια προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος καθώς και μια υπεραισιόδοξη εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων μας να αντέξουμε το βάρος της εξυπηρέτησης.
Εδώ, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν. Ή ο πρωθυπουργός δεν έχει επαρκώς αντιληφθεί, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του χρέους μέσω του προγράμματος που υλοποιούμε είναι αδιέξοδος και η ζημιά που προκαλείται, όσο συνεχίζεται, στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας και στο ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστια ή κάτι ξέρει παραπάνω και δεν μας το λέει.
Αυτό το κάτι παραπάνω πρέπει να έχει σχέση με τις πρόσφατες συζητήσεις που και ο ίδιος είχε στα διάφορα διεθνή φόρα, όπως και οι υπουργοί της κυβέρνησης στις συνομιλίες του Παρισιού. Εκεί, θα πρέπει να αντιμετώπισε ότα μη ακουόντων κατά τα φαινόμενα, απρόθυμους δηλαδή δανειστές να προβούν σε περαιτέρω ελαφρύνσεις, με αποτέλεσμα να ξεχάσει την αγαπημένη του έκφραση " και τώρα περιμένουμε από τους δανειστές να υλοποιήσουν τα υπεσχειμένα".
Αντί λοιπόν να στείλει το μήνυμα στη σωστή διεύθυνση, προσπάθησε στην ομιλία του, ούτε λίγο ούτε πολύ να μας πείσει, ότι εν πάσει περιπτώσει μπορεί να είναι μεγάλο το χρέος, αλλά αρχίζει να μειώνεται και γρήγορα θα βελτιωθούν και οι δυνατότητές μας για να το αποπληρώσουμε!
Έχω την αίσθηση, ότι ετοιμάζεται μια συμφωνία που θα περιέχει απλά κάποιες διορθώσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα, ώστε να πιστοποιηθεί η βιώσιμότητά του, στις παραδοχές ότι το 2020 θα ανέρχεται στο 124% του ΑΕΠ με τις εξωπραγματικές υποθέσεις, ότι θα καταγράφουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη πάνα από 3,7% το χρόνο.
Η πιστοποίηση θα αφορά κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ, ώστε να συνεχίσει να εκταμιεύει τα υπόλοιπα του εγκεκριμένου δανείου. Αυτό γίνεται κάθε φορά που τίθεται θέμα βιωσιμότητας από την πλευρά του Ταμείου.
Έτσι το πρόβλημα θα παραμένει , η ελληνική οικονομία θα παραπέει στη στασιμότητα και σε 1-2 χρόνια θα ξανασυζητάμε για το μη εξυπηρετούμενο δυσβάσταχτο χρέος μας.
Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν οι πάντες και κυρίως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται πάνω στις χαλασμένες ράγες. Η χώρα μετά από τόσες θυσίες αξίζει να της δοθεί η ευκαιρία να κάνει μια καινούργια αρχή. Αυτό θα πρέπει οι πολιτικοί μας να το μεταφέρουν στους δανειστές και να δείξουν τις ικανότητες και τη μαεστρία τους ώστε να τους πείσουν. Η προσπάθεια να το διαχειρισθούν ως εσωτερικό πρόβλημα προσβάλλει και τους ιδίους αλλά και εμάς τους πολίτες.
Picture
0 Comments

    Καθ. Χ. Γκότσης

    Άρθρα & Προβληματισμοί 

    Αρχείο

    September 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    January 2014

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.